Moment giant fin whale's huge mouth engulfs thousands of gallons of water
Videographer Rhys Morgan captured footage of the world's second largest whale lunge feeding
This is the moment the planet's second largest living creature opens its giant jaws and swallows thousands of gallons of water during feeding.
The fin whale was filmed by videographer Rhys Morgan off the Pembrokeshire coast in Wales, and it shows the mammal's expandable pleats take in up to 18,000 gallons of water and krill.
Morgan said "it was complete luck" that he captured the whale feeding and swimming with dolphins on his drone while fishing with a friend.
Second only to the blue whale, the fin whale is one of the largest animals ever to have lived, reaching up to 24m in length and weighing up to 70 tonnes.
Despite its enormous size, the fast-swimming creature is elusive and spends much of its life in the open ocean and often surfacing only briefly before disappearing beneath the waves.
The mammal can be found all over the world's oceans but is most at home in cooler waters.
The fin whale is about 24m (79ft) in length and weighs up to 70 tonnes
Morgan, from Houghton, Pembrokeshire, works at an oil refinery by day, and said he was "brought up on the water", but became interested in marine videography after using his friends drone to capture footage of sea creatures across the surface of the ocean.
Rhys Morgan said he was "brought up on the water" and has been going out on boats since he was a young
To avoid causing harm to the whales while recording out at sea, Morgan said: "We do what we can to keep our distance in the boat but unfortunately nature can have a mind of its own sometimes.
"There's been times when we've been anchored up fishing with nothing happening in the area and a whale has popped up next to us.
Dr Marianna Chimienti is a lecturer in marine top predator ecology at Bangor University and said Morgan experienced a "rare and fortunate encounter".
Chimienti, who specialises in animal behaviour added: "It is normal that the fin whale comes and feeds at the surface, as it is part of the species foraging strategy but being in the coastal water is quite spectacular.
Little is known about fin whale migration but their movements are believed to be quite different from other baleen whales such as blues and humpbacks.
Scientists have found that fin whales are more abundant in higher latitudes in warmer months of the year, and more numerous in lower latitudes during colder months, but this can vary.
Fin whales have a pretty simple diet which is usually made up of krill, small schooling fish and squid.
Due to the small size of its prey, fin whales have to eat a lot to survive and can spend several hours each day feeding, consuming up to 2,000 kilograms of food.
Three children injured after school bus roof ripped off in crash
'I started ketamine at 14 and needed nappies at 22' - the rise of young people going to rehab
'The school has gone': The cries heard by man who called 999 as Aberfan disaster unfolded